O, tempora - o, mores!
Crno-bijeli svijet
Preporuke
Blog
četvrtak, siječanj 11, 2007
Nije neka moja mudrost, nego među nekolicinom newslettera na koje sam se svjesno pretplatio dobi(va)o sam i savjete za brže i efikasnije čitanje. Neki mi izgledaju dosta zgodni, pa ću vam ih prepričati u idućih par postova, ako nemate ništa protiv.

Dakle, kao prvo:
Rabite svoj biološki instinkt!

1. Počnite koristiti olovku dok čitate. Uzmite zašiljen predmet (npr. olovku) i njime pratite tekst koji čitate (bez potcrtavanja po knjigama iz knjižnice, molim!). Navodno se čitanje tako može ubrzati za 20-30%, a koncentracija, razumijevanje i pamćenje sadržaja za barem 10%. Pokušajte bar na par minuta! Razlog je taj što naše oči instinktivno slijede kretnju - za to su stvorene i usavršavale se tijekom evolucije, dok su naši preci bili lovci, ratnici, gledatelji ping-ponga ili promatrači zgodnih primjeraka suprotnog spola na plaži ;)

2. Primijenite isti princip i na računalu. Upotrijebite kursor vašeg miša. Pomičite ga slijva nadesno (osim ako čitate arapski) kroz središnji dio (otprilike trećinu) redaka. Što se događa? Budi se biološki instinkt, a koncentracija povećava. Pokušajte odmah, već sada, na ovom blogu

Nastavak slijedi.
upitnik @ 20:34 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare