O, tempora - o, mores!
Crno-bijeli svijet
Preporuke
Blog
srijeda, svibanj 23, 2007
Hrvatski Sabor danas je raspravljao o Izvješću o radu pravobraniteljice za djecu za 2006. Nedavno sam opisao kako sam došao do iskustvenog zaključka da dotična pravobraniteljica Mila Jelavić ne radi ništa.
Što se tiče spolnog odgoja, "velika sramota za Hrvatsku" bio je Ivo Banac, da upotrijebim njegove vlastite riječi. Podsjetio me na vrijeme kad je 2003. postao ministar zaštite okoliša i izjavio "Ja sam povjesničar, kao što znate, i zaštita okoliša mi nije područje, o tome ne znam mnogo, ali zato brzo učim."
Program spolnog odgoja je vrlo ozbiljna stvar i očito iza dva različita programa
(program Udruge GROZD - Glas roditelja za djecu - i program Foruma za slobodu odgoja) stoje dva različita lobija. Najbezvezniji mi se čini pokušaj (Bančeva lobija) da se rasprava o dva prijedloga prikaže kao sukob između "moralnog" i "znanstvenog stajališta".
Već sam iznio svoj stav komentirajući pnenov post, pa ću sada samo citirati sam sebe:
  1. Za sve one koji smatraju da je "poanta spolnog odgoja" davanje "tehničkih uputa za siguran seks", bit ću jednako pragmatičan: ja sam protiv toga da se iz moga poreza financira industrija kondoma, a još manje sumnjivi pedofiloidni tipovi koji će iste po školama dijeliti i reklamirati djeci!!! Ako pak Durex to sve želi platit', na volju im...
  2. Nije li psihičko zdravlje / odgoj adolescenata bar podjednako važan kao i opasnost širenja zaraznih spolnih bolesti? Oprostite svi skupa, ali mislim da se jedna klamidija može puno lakše izliječiti od doživotne traume / frustracije, uzrokovane npr. tehnički posve sigurnim seksom, ali u preranoj dobi i s krivom osobom?
  3. Čini mi se da bi učinak toga "liberalnoga" spolnog odgoja doveo do situacije vrlo slične onoj u Huxleyevu "Vrlomu novomu svijetu". Ja ne volim kaki boju!
upitnik @ 13:26 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare