O, tempora - o, mores!
Crno-bijeli svijet
Preporuke
Blog
četvrtak, veljača 1, 2007

Uređenost poreznog sustava od vitalnog je značenja za svaku državu. Nedavno sam se uvjerio kako smo mi po tom pitanju prilično zanimljivi.

Tako npr. čovjek kupi nekretninu – građevinsko zemljište. Dužan je kupnju prijaviti poreznoj upravi i platiti porez u roku 30 dana od sklapanja ugovora. Bez obzira što je iz tehničkih razloga ugovor kod javnog bilježnika ovjeren tek 3 tjedna nakon datuma potpisa. S neovjerenim ugovorom ne može se poduzeti ništa. Ali platiti porez se mora. Već je stigao poziv iz porezne! Međutim, procedura u gruntovnici je nešto duža – traje od jednog do nekoliko mjeseci. Tek kad dobije vlasnički list, može pokrenuti proceduru za izdavanje lokacijske i građevinske dozvole. Dakle, porez se plaća odmah, iako bilo kakav oblik korištenja novostečene nekretnine može započeti tek nekoliko mjeseci nakon toga…

Primjer broj dva: vrijeme je predavanja godišnjih prijava poreza na dohodak. Ono što sam na ime poreza uplatio na ugovore o djelu kroz čitavu proteklu godinu dobit ću natrag otprilike sredinom ove godine, u najboljem slučaju. Dakle, moj novac leži u državnoj kasi godinu dana i više, bez ikakvih kamata. Ukoliko bi pak po prijavi poreza ispalo da sam uplatio premalo, razliku bih morao uplatiti u roku 8 dana od rješenja, inače slijede zatezne kamate… Zanimljivo je kako se u vijestima ovih dana govori o oko 900 tisuća očekivanih poreznih prijava, milijardu i xy milijuna kuna koje će se isplatiti… kao da nam daju bespovratni kredit ili umirovljeničku „božićnicu" od 50 kuna, a ne naš vlastiti novac koji su nam "besplatno čuvali".

A možda bi sustav bio malo učinkovitiji kad bi se dio ljudi iz porezne uprave preraspodijelio u gruntovnicu?

upitnik @ 22:10 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare