O, tempora - o, mores!
Crno-bijeli svijet
Preporuke
Blog
četvrtak, siječanj 18, 2007
I tako ja jutros nenadano osvanuh na naslovnici...
upitnik na naslovnici
nije to jednostavno kad preko noći postaneš zvijezda! Pogotovo ako je oblačno. Da je bila vedra ljetna (ivanjska) noć, hajde još nekako...
Šalu na stranu, drago mi je da su istaknuti ovi savjeti za brže čitanje. Prije dvije generacije na ovim je prostorima bio još priličan broj nepismenih ljudi, a ova generacija koja upravo raste kao da se nalazi u nekom "postpismenom dobu", televizija nas zatupljuje i čitamo sve manje.
U školi često kažem učenicima kako je najvažnije ne zaboraviti ono što su naučili u prvom razredu: čitati. Ne kliknuti na "Yes/No/Cancel", ili jednostavno na "onaj iksić gore", prije nego pročitamo o čemu je zapravo riječ...
Čak i ako ova naša civilizacija toliko podivlja - zađe u vlastitu dekadenciju - da nas više ne budu zanimali Šenoa, Krleža, Dostojevski, Balzac, Dante, Shakespeare, Hemingway i njima slični - jer lektiru prepišemo s interneta, a o životu, međuljudskim odnosima i spletkama "učimo" iz sapunica i raznih "reality showa" - vještina čitanja će i dalje ostati važna. Pače najvažnija. Već zbog same globalizacije i ekonomske racionalizacije - težnje ka uštedi, tj. većem profitu gdje god je moguće.
Dakako da se "Harry Potter" i "Gospodar prstenova" mogu puno brže odgledati nego pročitati, ali čitanje je daleko najbrži (i najprecizniji!) način unosa informacija u mozak. Ili se vama (još) nije dogodilo da sat ili više vremena sjedite na nekom (relativno zanimljivom!) predavanju i kažete sebi: pa sve to sam mogao sam pročitati u 15 minuta!
upitnik @ 22:37 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare