O, tempora - o, mores!
Crno-bijeli svijet
Preporuke
Blog
srijeda, prosinac 20, 2006
Jedna od stvari po kojima se razlikujemo od ostalih živih bića je jezik. Osim što možemo pisati i komentirati blogove do mile volje, on nam omogućuje prenošenje iskustva, pa tako ako je netko izumio kotač ili pitagorin poučak ili nuklearnu fuziju ili bilo što, može to ispričati drugima ili još bolje zapisati i tako se prikuplja i umnožava znanje. Znamo i što su radili naši preci, kakvi su se ratovi vodili i razna čuda. Ne moramo uvijek počinjati iz početka. Uzmeš gotovu knjigu kuharicu i imaš sve recepte za sva moguća jela koja će ti ikad zatrebat, umjesto da miješaš začine. Ako je netko napravio pokus spajanja cinka i sulfatne kiseline, zapisao je što se dobije i rezlutat je poznat... Dakle, jezik, pogotovo pisana riječ, omogućuje napredak čovječanstva (a dakako i propast civilizacija).

Ali za neke tako bitne i osnovne stvari: prijateljstvo, ljubav, odrastanje, razočaranje, sreća... ima isto puno knjiga i svega, ali nema recepata, nema napretka!!!? Badava sve civilizacije, filozofije, religije, književnosti, filmovi... nema pouzdanoga recepta npr. kako odgajati dijete a da ne postane kriminalac? ili: kako jako voljeti a ne razočarati se? ili najjednostavnije: kako živjeti i biti sretan?

Čini mi se da, osim što svatko mora sam u životu naći te neke odgovore i proživjeti (i preživjeti!) situacije, te da smo kod toga uvijek na istom stupnju napretka kao i homo sapiensi u špiljama!?
upitnik @ 00:15 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare