O, tempora - o, mores!
Crno-bijeli svijet
Preporuke
Blog
utorak, studeni 28, 2006

Već dva tjedna traje akcija „Kvadrat mira“ – prikupljanje donacija za razminiranje putem poziva na broj 060 9006.

Jednim pozivom doniramo 5 kn. Kad se pribroji PDV 6,10 kn. Već prigodom pokretanja akcije pitali su novinari predsjednika T-HT-a Ivicu Mudrinića mogu li se ti pozivi osloboditi PDV-a. Reče on kako to može samo Vlada, a Bandić (budući da je on iznad Vlade) obeća da će tako i biti. Živi bili pa…

Ja se uopće ne snalazim u tim poreznim i inim financijskim igrama, no nije mi jasno nekoliko stvari: ne bi li svaka donacija trebala biti oslobođena poreza? Štoviše, uobičajeno je da donacija u humanitarne svrhe znači i poreznu olakšicu za onoga tko izdvaja tu donaciju iz svoga prihoda. Tako npr. za tih 5 kn ne samo da ne bi trebalo platiti PDV, nego bi donatoru za izdvojeni iznos trebala biti uvećan godišnji osobni odbitak.

Ovako naime ispada da Vlada zarađuje na razminiranju, i to višestruko: uzima PDV od donacija, u razminiranju zapošljava tvrtke koje opet plaćaju porez, kad kupuju opremu, na prihod, na zaposlenike… u toj je onda logici toj Vladi u interesu da miniranih područja bude što više i da je kvadrat razminiranja što skuplji!?! Laku noć, pameti!

upitnik @ 22:50 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare